Dijital medya konusuna değinmeden önce “Medya nedir?” sorusuna cevap vererek yazımıza başlayalım istiyorum. Medya; iletişim ortamı ve iletişim araçları olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda bilgilerin iletilmesi, yayınlanması ve paylaşılması olarak da tanımlanmaktadır. Dijital medya; internet ortamında belirli amaçla kullanılan araçlara verilen isimdir. Dijital içeriklerin yani haberlerin, blog yazılarının, yazı, görsel, ses ve grafik gibi tüm içeriklerin içinde bulunduğu çok kapsamlı bir yapıdır. Dijital medya ile insanlar çok hızlı bir şekilde haberlere ulaşabilir ve diğer insanlarla iletişim kurabilirler. Dijital medyanın kültür ve toplum üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçektir.
Akıllı telefonlarda oyun oynamak, sosyal medyada gezinip iletişim kurmak, haberleri okuyup hava durumunu kontrol etmek ve hastanedeki ultrason sistemi; billboardlarda dijital ekranlara reklam sağlamak bile dijital medyanın içindedir.
Sosyal Medya ve Dijital Medya Farkı Nedir?
Dijital medya ve sosyal medya kavramları çok sık olarak birbirine karıştırılmaktadır. İkisi de birbirine çok yakın olsa da onları ayıran yönleri vardır. Dijital medya, sosyal medyaya göre daha geniş bir kavramdır. Sosyal medya, dijital medyanın bir aracıdır. Sosyal medya da kullanıcılar kendi içeriklerini üretip bunları diğer insanlarla paylaşabilirler. İnteraktif bir iletişim burada ön plandadır.
Dijital Medya Neleri İçerir?
- E-ticaret siteleri
- Çevrimiçi, mobil ve konsol oyunları
- Yazılımlar
- Mobil uygulamalar
- Sosyal Medya
- Web siteleri ve sayfaları
- Dijital görüntü, video ve dijital fotoğraflar
- Veri görüntüleme
- Blog makaleleri
- Eğitim
- Konum tabanlı hizmetler
- Elektronik dergi, kitap gazete vb.
Dijital Medyanın Geleneksel Medyadan Farkı
Geleneksel medya; gazete, dergi, radyo ve televizyondan öğrendiğimiz bilgiler ve haberlerin tümüne verilen isimdir diyebiliriz. Burada bilgi paylaşımı tek yönlüdür. Dijital medya ile geleneksel medya arasındaki en büyük farklılıkta tam bu noktada karşımıza çıkar. Çünkü dijital medya çift yönlü bir platformdur. Bu durumda kişiler artık fikir belirtme ve yorum yapma hakkında anında sahiptirler. İnsanlar tarafından bu durum oldukça benimsenmiş ve beğenilmiş, gelenekselden dijitale doğru köklü bir değişim süreci başlamıştır.
Geleneksel medya, dijital medyaya göre oldukça maliyetlidir. Bu da insanları az maliyet nedeniyle dijitale yönlendirmiştir. Geleneksel medya da gördüğünüz içerikleri kaydetmek pek mümkün değildir. Dijital medya da ise her şey kaydedilebilir. Aynı zamanda dijital medyada geleneksele göre çok daha fazla kitleye çok daha kısa süre de ulaşım sağlayabilirsiniz. Hedeflemelerinizi çok daha detaylı olarak yapabilirsiniz. Geleneksel medyada her şey programlı ve zamanlı olarak ilerler. Dijital medya ise istediğiniz yerde istediğiniz zaman size fırsat sağlar. Geleneksel medyada bilgi ve haber paylaşımı için çok fazla veriye ve araştırmaya ihtiyaç duyarsınız bu da hem zaman alır hem de oldukça maliyetlidir. Dijital medya ise daha az veri ile size zaman kazandırır ve az maliyetlidir.
Dijital Medya İçin Önemli Terimler:
- SERP: “Search Engine Results Page” yani arama motoru sonuçları sayfası olarak tanımlanır. Anahtar kelimelerin kullanıcılar tarafından kaç kez arandığını belirten sayısal verilerdir. Kullanıcılar Google’da kelime aratırlar, bu kelimelerin içeriklerde kullanılması ve benzerlerinin üstüne çıkması oldukça kıymetlidir.
- Trafik: Web sitenizi, blog sitenizi vb. ziyaret eden kişi sayısını belirten terimdir.
- Çerezler: Web sitelerini ziyaret eden kimselerin onaylaması halinde kayda alınan çeşitli verilerin genel adıdır. Kısacası bilgi toplarlar.
- CPC: Açılımı Cost Per Click’tir. Yani tıklanma başına maliyet anlamına gelmektedir. Bir siteye girdiğinizde tıkladığınız her reklam sayısı kadar Google, reklam sahibine ücret öder.
- Domain: Web sitelerinin isimleri anlamına gelir.
- Call to Action: Web sitelerinde kullanıcıları harekete geçirmeye çalışan yazılara ve butonlara verilen isimdir. “Hemen satın al” “Şimdi sipariş ver!” gibi.
Toplumsal Etkiler
Dijital medyanın toplumsal etkileri büyük bir tartışma konusudur. İnsanlar artık haberlere ve bilgilere daha hızlı bir şekilde erişebiliyor, ancak aynı zamanda yanlış bilgilere de daha kolay maruz kalabiliyor. Sosyal medya, insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırsa da aynı zamanda sanal zorbalık ve kişisel gizlilik ihlalleri gibi sorunlara da neden olabilir.
Başarıya Giden Yolda Dijital Medyanın Önemi
İnternetin gün geçtikçe yaygınlaşması ve gelişmesi tüm geleneksel medya araçlarını neredeyse etkisiz hale getirdi. Hal böyle olunca şirketler ve kurumlarda bu nimetten faydalanma yoluna gitti. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki dijital medyaya hâkim olmak ve gerekirse bir uzmandan destek almak sizi her zaman 1-0 öne çıkaracaktır.
Dijital medya çok geniş bir kavram olmakla birlikte her geçen gün kendini geliştiren ve değişen bir yapıdır. Bu nedenle bu mecrada başarıyı yakalamak için her gün araştırmalı ve gerekirse yardım almalısınız. Günümüzde dijital medyadan para kazanmak çok yaygınlaşmış olsa da herkes bunu başarı ile yapamamaktadır. Daha geniş kitlelere az maliyetle ulaşmak, hedef kitlenizi en ince ayrıntısına kadar seçerek işinize yarayacak kişileri bulmak, isminizi dünyanın her köşesine hızlı ve ucuz yolla ulaştırmak dijital medyanın en güzel özelliklerindendir diyebiliriz. Bu yolda yapabileceğiniz en güzel şeylerden bazıları; istikrarlı olmak, yeniliğe ve gelişime açık olmak, bolca araştırmak ve en önemlisi de sabır diyebiliriz. Gelişen dünya ile kendinizi ve düşüncelerinizi genişletmek sizi bir an da mükemmel sonuçlara ulaştıracaktır. Unutmayın! Sadece sabır ve çok çalışmak… Milyonerler başarıya bir gecede ulaşamadılar!
TÜM OLANLAR BİR SİPARİŞLE BAŞLADI !
E-ticaret tutku, aşk, mutluluk benim için ! info@huseyinvarnali.com